Meer dan 130 Europese organisaties vragen radicale herziening landbouw

6 maart 2017

De Europese Commissie startte onlangs met een publieke consultatie over een herziening van het GLB. Meer dan 130 Europese natuur- en milieuorganisaties vragen aandacht voor hun visie op een betere landbouw in de online campagne ‘Living Land’.

Vandaag, op maandag 6 maart spreken de Europese ministers van Landbouw over de herziening van het beleid. De discussies over de noodzakelijke veranderingen zullen enkele jaren in beslag nemen voordat het nieuwe beleid in 2020 moet ingaan.

De gezamenlijke organisaties van de campagne Living Land willen dat het GLB ervoor gaat zorgen dat de land- en tuinbouw ecologisch verantwoord gaat ondernemen. Nu is de agrarische sector een belangrijke veroorzaker van natuurverlies en milieudruk, maar is volgens de organisaties ook onderdeel van de oplossing. De landbouw heeft de diensten die de natuur levert bovendien hard nodig om ook in de toekomst voldoende voedsel te kunnen produceren. Landbouw en natuur zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden: landbouwproductie is in veel gebieden een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en vormt samen met natuur de karakteristieke landschappen waar boer en natuur van afhankelijk zijn.

Meedoen met deze campagne kan! Vraag de Europese ministers van landbouw en Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege en federaal minister van Landbouw Willy Borsus vandaag via social media om te kiezen voor een betere landbouw: duurzaam, veilig, gezond en binnen de grenzen van onze natuur en milieu. Gebruik daarvoor een van de volgende hashtags: #livingland #FutureofCAP #goodfoodgoodfarming.

Ook BioForum Vlaanderen en Voedsel Anders hebben deze campagne mee ondertekend. 

Je vindt het volledige statement van 'Living Land' hier.