Detail

Biovarkenshouder gezocht die nieuw ontwerp kraamhok voor gebruik in uitloop wil uittesten

06-06-2017

  • vraag
  • Vee
  • nationaal

Het Core-Organic projectvoorstel over biologische varkenshouderij dat Frank Tuyttens en Sam Millet (ILVO-Dier) hebben toegelicht tijdens de laatste bijeenkomst van biologische varkenshouders is geselecteerd voor de volgende ronde. Tegen begin juli moet het volledige projectvoorstel in detail worden uitgeschreven. Als het project wordt goedgekeurd voor financiering, dan zal er onder andere een nieuwe mobiele kraamhut voor gebruik op de weide ontworpen worden en getest worden onder experimentele omstandigheden door de Deense partners.

Bij het ontwerp van dit prototype wordt gefocust op tal van factoren, zoals: 1) goed maternaal gedrag, 2) een hoge inname van voer en water met minimale verspilling, 3) gemakkelijke controle, monitoring en verzorging door de varkenshouder van zeug en biggen tijdens en na het werpen, en 4) optimaal thermisch comfort tijdens zowel hete zomers als koude winters. Het is de bedoeling om deze nieuwe hutten na de experimentele fase uit te testen op een aantal praktijkbedrijven in Denemarken, Zweden en Vlaanderen.

In dit praktijkonderzoek zullen aspecten zoals inname van voer en water, maternaal gedrag, voorkomen van ziekte, biggensterfte, biggendiarree, thermisch comfort, gebruiksgemak, arbeidsomstandigheden worden opgevolgd.

Indien je interesse hebt om deel te nemen aan deze studie, gelieve zo spoedig mogelijk contact op te nemen met Frank Tuyttens (Tel 09-2722605, Email: frank.tuyttens@ilvo.vlaanderen.be).Bedrijf

ILVO

Contactpersoon

Frank Tuyttens

E-mail

frank.tuyttens@ilvo.vlaanderen.be

Telefoonnummer

09 27 22 605