Lastenboek Biogarantie vernieuwd

27 februari 2017

Het lastenboek van Biogarantie, het Belgische private label, bevat een aantal nieuwe regels. We sommen ze hier even voor je op.

Wie het Biogarantielabel aanbrengt op producten in opdracht van een Biogarantiehouder en het label niet op producten onder eigen merk gebruikt, moet een overeenkomst voor indirect gebruikt afsluiten. Dat is voortaan niet meer het geval voor loonwerkers die geen eigenaar worden van het product maar vergoed worden voor hun diensten. De bedrijven die nu nog een overeenkomst hebben voor indirect gebruik maar voor wie die niet meer nodig is, zullen hiervan op de hoogte worden gebracht. Bij twijfel kan je contact opnemen met annick.cnudde@bioforumvl.be.

De criteria i.v.m. sociale duurzaamheid zijn vereenvoudigd. Er wordt niet meer voor alle ingredi├źnten uit de landenlijst een Fair Trade-certificering gevraagd, maar enkel nog voor suiker, koffie, cacao en bananen indien ze meer dan 10 % van het gewicht van de agrarische grondstoffen uitmaken. Ontheffing blijft mogelijk om de redenen die voorzien waren in het lastenboek van 2016.

In de vorige versie van het lastenboek was enkel gelatine van wilde vis toegelaten. Vanaf heden is enkel het gebruik van biogelatine toegelaten, met een overgangsperiode van een jaar voor bedrijven die nu gelatine van wilde vis gebruiken.

Je kan het volledige lastenboek van Biogarantie hier terugvinden. 

Nieuwsfoto: Kobe Van Looveren, Pacorini