Eu-Landbouwministers geven herziening biowetgeving nog een kans

14 juni 2017

Begin deze week kwamen de EU-landbouwministers overeen dat ze de onderhandelingen rond de herziening van de biowetgeving nog een kans geven. De biosector wil liever geen deal dan een slechte deal.

Malta, momenteel voorzitter Europees voorzitter wil toch proberen om voor eind juni een voorstel over de herziening van de bioverordening op tafel te leggen waar alle landen mee kunnen leven.

De onderhandelingen slepen intussen al drie jaar aan. Federaal landbouwminister Willy Borsus geeft in een persbericht aan dat België al meer dan 2 jaar gekant is tegen de tekst die op tafel ligt. Vooral de limiet rond pesticidenresidu’s is een struikelblok.

Hij stelt zich dan ook de vraag of de onderhandeling voortzetten wel opportuun is, en of Europa niet beter inzet op het aanpassen van de huidige wetgeving. 

STANDPUNT BIOSECTOR
IFOAM EU blijft bij zijn standpunt over de huidige ontwerptekst. Ze zetten vraagtekens bij de toegevoegde waarde en de technische aspecten van het voorstel.

Na vijf jaar onderhandelen verdienen biologische ondernemers en EU-burgers een regelgeving die beter leesbaar, consistent en eenvoudig te implementeren is. Het uitstellen van de discussie over controversiële onderwerpen kan een manier zijn om een politieke overeenkomst te bereiken – maar tegen welke kosten?

Veel van de onderwerpen die als verbeteringen op de bestaande wetgeving gepresenteerd zijn - waaronder de groepscertificering, eiwit in voer, naleving bij import – kunnen gemakkelijk toegepast worden op de huidige wetgeving door middel van uitvoeringsvoorschriften.

Als de tekst eind juni niet aanzienlijk verbeterd zal worden en geen meerwaarde heeft, dan vragen de biologische beweging, certificeringsinstanties en de Fair Trade Movement aan de Europese instellingen om een volledige herziening te laten vallen en de huidige wetgeving te verbeteren. Dat is de beste manier om de biosector zich verder te laten ontwikkelen.

Bron: IFOAM EU
Nieuwsfoto: Kobe Van Looveren, Le monde De Milles Couleurs