Noorse biozalm kan weer verkocht worden

21 maart 2017

Noorwegen en IJsland mogen opnieuw bioproducten uitvoeren naar de Europese Unie en er als biologisch in de handel brengen. Een wettelijk besluit daarover is opgenomen in de overeenkomst over de Europese Economische Ruimte (EER).

Voor biologische producenten uit Noorwegen en IJsland, die tot de Europese Economische Ruimte (EER) behoren, golden de voorbije acht jaar verouderde EU-regels. Met een langverwacht besluit van het gemengd comité van de EER komt daar nu een einde aan. Sinds 18 maart kan biologische zalm uit de EER-landen, die volgens de regels van de EU geproduceerd en gecertificeerd is, de Europese Unie opnieuw worden ingevoerd. De EER-overeenkomst uit 1994 brengt de lidstaten van de EU en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, de drie EER-landen, samen in één markt.

Commissaris voor Landbouw Phil Hogan is blij met het besluit: "De gemeenschappelijke regels zorgen ervoor dat biologische producenten in de EU en de EER tot wederzijds voordeel aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen. De Commissie zal nooit aanvaarden dat onze strenge normen voor als biologisch geproduceerde, ingevoerde en verkochte producten worden afgezwakt. Het is onze taak om het consumentenvertrouwen en de betrouwbaarheid van het EU-logo voor biologische producten te waarborgen."

De EU stelde al in 1991 regels vast voor biologische productie en etikettering. In 2007 werden die regels herzien, waardoor ze over het algemeen strenger werden. In 2009 werden bijkomende productievoorschriften geïntroduceerd, in het bijzonder voor biologische aquacultuur. EU-producenten moeten zich al sinds januari 2015 aan die regels houden, maar de opname ervan in de EER-overeenkomst liep vertraging op. De vertraging betekende dat aquacultuurbedrijven uit EER-landen hun productie niet in de EU konden verkopen met het biolabel.

De autoriteiten van de EER-landen hadden de opname van de nieuwe regels uitgesteld vanwege afwijkingsverzoeken over een aantal technische aspecten, in het bijzonder het gebruik van vismeel in voeder voor herkauwers en een zekere flexibiliteit wat etikettering betreft. Die afwijkingsverzoeken werden ingetrokken. Biologische productie is het enige onderdeel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU dat binnen de werkingssfeer van de EER-overeenkomst valt.

Bron: Vilt.be
Nieuwsfoto:  pixabay.com