Spaanse biosector groeit sterk

20 februari 2018

Ook in Spanje doet de biosector het goed, waarbij zowel productie als consumptie het afgelopen jaar gegroeid zijn.

Spanje heeft het grootste bio-areaal in Europa (2,02 miljoen ha in 2016, +2,6% t.o.v. 2015). Een groot aandeel hiervan is nog 'in omschakeling'. Ongeveer de helft van het bio-areaal is permanent grasland. Daarnaast wordt 10,7% graan geteeld, 9,7% olijven, 6,7% fruit, 5,3% wijnranken en 2,8% groenten en aardappelen. 48% van het totale bio-areaal bevindt zich in Andalusië.

De Spaanse bioconsumptie voor 2016 werd op 1,69 miljard euro geschat. Spanje heeft slechts een marktaandeel van 1,7% voor bioproducten in eigen land. Dat marktaandeel groeide wel sterk in de voorbije 3 jaar. De consument kiest vooral voor groenten en aardappelen (18,5%) van biokwaliteit, vlees (15%), graan en rijst (11,5%), fruit en conserven (11%), olijfolie (8%) en melk en zuivelproducten (6,5%).

De Spaanse biosector is vooral afhankelijk van export. In 2016 werd naar schatting voor 891 miljoen euro aan bioproducten geëxporteerd (1,9% van alle voedingsexport). Vooral de productie van groenten en aardappelen (25,5%), biologische wijn (16,3%) en olijfolie (16,2%) zijn belangrijk. Veel groenten en fruit (o.a. citrus) worden geëxporteerd naar Noord-Europese landen.

De import aan bioproducten wordt op 596 miljoen euro berekend, een groei van 38% in vergelijking met 2015.

Meer informatie vind je hier. 

Nieuwsfoto: Sophie Nuytten, Food Hub Leuven