De Landgenoten is de radicale vernieuwer van 2017

6 juni 2017

In de zoektocht van De Standaard, Radio 1 en de Sociale Innovatiefabriek naar Dé Radicale Vernieuwer van 2017 ging De Landgenoten met de Publieksprijs én met de Juryprijs naar huis.

Uit de 322 inzendingen Radicale Vernieuwers koos een 11-koppige jury 10 Radicale Vernieuwers, die naast de eer ook advertentieruimte en begeleiding op maat krijgen. Uit de 10 Radicale Vernieuwers koos de jury vervolgens de jurywinnaar en de winnaar van de Klimaattrofee. Het publiek kon meestemmen voor de Publieksprijs. De verkiezing is een initiatief van de Sociale Innovatiefabriek, in samenwerking met De Standaard, Radio 1 en anderen.

DE LANDGENOTEN
De Landgenoten werd drie jaar geleden opgericht, met o.m BioForum als een van de oprichters, vanuit het besef dat het radicaal anders moest. Het is een stichting en coöperatieve beweging van boeren en burgers. De Landgenoten koopt landbouwgrond en verhuurt die voor lange termijn aan bioboeren. De grond verwerven de initiatiefnemers via crowdfunding met aandelen en schenkingen, of via een erfpacht. Als een boer stopt, wordt een opvolger gezocht. Zo gaat de opgebouwde bodemvruchtbaarheid, het levenswerk van een bioboer, niet verloren.

RADICALE VERNIEUWERS
De wedstrijd van de Radicale Vernieuwers is een zoektocht naar burgers, of instellingen die met hun nieuwe tegendraadse en trendsettende ideeën streven naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, verstedelijking, eenzaamheid, zorg, enz.

Radicale vernieuwers hebben niet alleen mooie ideeën voor een betere wereld en beter klimaat, ze doen er ook wat aan. Ze dagen het klassieke denken uit, door al dan niet van binnenuit ‘het systeem’ te veranderen en te verbeteren.

Bekijk hier interview met Adje van Oekelen van Landgenoten in Eén-programma De Vrije Markt (2/06/2017)

De Standaard - Landgenoten: bioboer zoekt en vindt grond (2/06/2017)