Gebruik zonneboilers voor de warmwaterproductie

Lucht, energie en klimaat

Heb je veel warm water nodig tijdens de productie? Doe dat zo efficiënt mogelijk en kies voor zonneboilers. 

Renaat Devreese van 't Reigershof doet het op die manier: “We hebben veel warm water nodig voor de reiniging van onze kaasmakerij en voor de melkmachine. Om die warmte zo efficiënt mogelijk op te wekken, hebben we twee zonneboilers geïnstalleerd. Die capaciteit zal bovendien nog verdubbeld worden.

“We recupereren trouwens ook de warmte die koelgroepen uit de koelcel naar buiten blazen. In de zomer kan je op die manier vrij makkelijk twee ketels van 400 liter opwarmen tot 50 graden Celsius. En het is een goedkope manier om warmte te winnen. Vijf jaar terug hebben we zonnepanelen geplaatst."

Gerelateerde artikels

Bied je als bioboer fruit aan in je hoevewinkel of in je pakketten? Veel exotisch fruit moet van over zee komen en is niet zo milieuvriendelijk. Je kan hier duidelijk kiezen voor enkel Europees fruit en dat ook aan je klanten communiceren.

Energie besparen doe je niet door minder te verbruiken, maar door ook op voorhand na te denken over hoe het gebruik lager kan zijn. Biologisch kaasmaker Het Dischhof is daar heel bewust mee bezig.