Richt je productieruimte energieslim in

Lucht, energie en klimaat

Energie besparen doe je niet door minder te verbruiken, maar door ook op voorhand na te denken over hoe het gebruik lager kan zijn. Biologisch kaasmaker Het Dischhof is daar heel bewust mee bezig. 

Dries Debergh, Het Dischhof: “We proberen zo zuinig mogelijk om te gaan met onze energie. Zonneboilers leveren het warme water dat we gebruiken om de kaas op te warmen voor de stremming. Fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak zorgen voor de energievoorziening. Onze gekoelde ruimtes bevinden zich aan de noordkant van het gebouw, de warmere productieruimtes zijn aan de zuidkant te vinden. Bij de ventilatie ervan wordt de warmte van de buitengaande lucht gerecupereerd. Het hele gebouw is geïsoleerd, inclusief de vloer. We zijn ook aan het bekijken of we de warmte uit de wei-afvalstroom kunnen recupereren.“


Gerelateerde artikels

Bied je als bioboer fruit aan in je hoevewinkel of in je pakketten? Veel exotisch fruit moet van over zee komen en is niet zo milieuvriendelijk. Je kan hier duidelijk kiezen voor enkel Europees fruit en dat ook aan je klanten communiceren.

Heb je veel warm water nodig tijdens de productie? Doe dat zo efficiënt mogelijk en kies voor zonneboilers.