Teel je eigen zaden

Agrobiodiversiteit

Kringlopen sluiten is een van de basisprincipes van de biologische landbouw. Dat kan je als boer al doen op het niveau van de zaden.

Onder meer bioboerderij De Zonnekouter bekijkt of een eigen zaadteelt haalbaar is: "We willen gewassen telen die de kringloop kunnen sluiten en telen daarom vooral zaadvaste rassen. Deze rassen hebben vaak ook meer karakter, smaak en veerkracht.

"Eigen zaad telen is niet zo eenvoudig: het vraagt veel tijd en expertise, je hebt voldoende planten nodig, ... We zijn dus nog volop aan het leren. Voorlopig beperkt onze eigen zaadteelt zich dus ook tot roodlof, prei, selder en venkel. Met andere boeren samenwerken is nuttig en leerrijk, al maakt de wetgeving het niet eenvoudig om zaad uit te wisselen of te verkopen.”

Wie meer wil weten over het zelf telen van zaden kan ook terecht bij het netwerk Zelf Zaden Telen. Zij doen regelmatig activiteiten rond eigen zaadteelt. Je vindt meer informatie op hun website. 

Gerelateerde artikels

Door biologisch zaaizaad te gebruiken en te opteren voor zaadvaste rassen maak je als teler het verschil.

Biodiversiteit stimuleren kan je door oog te hebben voor je akkerranden. Zo voorzie je ruimte voor insecten en vogels. Onder meer bioboerderij Aardevol schenkt hier aandacht aan.