Maak je eigen landbouwmachines

Leefbaar bedrijf

Door de kleinschaligheid van veel bioboerderijen zijn grote machines niet haalbaar. Maar je kan ook je eigen landbouwmachine op maat bouwen, zo vertelt Bert van bioboerderij Aardevol. 

Bert Vandergeynst, bioboerderij Aardevol: “We zijn een klein bedrijf en dat betekent dat machines kopen vaak economisch niet haalbaar is. Daarom maken we onze eigen machines, die we bovendien volledig aanpassen op maat van wat we nodig hebben. Niet alleen is de kostprijs lager, je hebt ook de kennis om ze zelf te herstellen. De Franse coöperatie Atelier paysan ondersteunt boeren die zelf kleine machines willen maken. Ze bieden hun plannen online gratis aan en via workshops staan ze boeren bij om deze machines te maken. Doordat deze machines lichter zijn, zijn ze ook minder schadelijk voor de bodem.”

foto: L'Atelier Paysan

Gerelateerde artikels

Door met boerderijen in de buurt samen te gaan zitten en een maatschappelijk teeltplan op te stellen, versterk je elkaar.

Veel boeren zijn gebonden aan zware leningen en afbetalingen. Om jezelf de nodige levenskwaliteit te geven, kan je kiezen voor nevenactiviteiten.